Veelgestelde vragen
Bij een thuisverplegingsorganisatie, of dit nu een zelfstandige praktijk of een grotere organisatie is, komen vaak vergelijkbare vragen van patiënten en hun families. Hier zijn de meest gestelde vragen over de werking van een thuisverplegingsorganisatie.
Voor iedereen die medische of verpleegkundige zorg nodig heeft en thuis woont, bijvoorbeeld na een ziekenhuisopname, bij chronische ziekten, ouderdomskwalen of in de palliatieve fase.
Ja, Zorg & Zo werkt samen in een netwerk met andere zorgverleners (huisarts, apotheker, kinesist, enz.) om de beste, gecoördineerde zorg te garanderen.
Meestal via een telefoontje of een mailtje naar Zorg & Zo, of via doorverwijzing van de huisarts of het ziekenhuis.
Voor de meeste verpleegkundige handelingen is een doktersvoorschrift vereist. Voor basiszorg zoals hygiënische verzorging is dit vaak niet nodig. Jouw Zorg & Zo verpleegkundige kan hierover uitsluitsel geven.
In België wordt thuisverpleging in de meeste gevallen rechtstreeks vergoed door het ziekenfonds via het zogenaamde “derdebetalerssysteem”. Dit betekent dat de patiënt zelf niets hoeft te betalen (of slechts een minimaal remgeld voor specifieke prestaties). Zorg & Zo werkt samen met alle Belgische ziekenfondsen.
Voor de meeste standaardzorgen is er geen remgeld. Voor sommige uitzonderlijke zorgen of specifieke materialen kan een kleine eigen bijdrage gevraagd worden. Transparantie hierover is belangrijk.
Thuisverplegingsorganisaties moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen en werken volgens vaste protocollen.
Bij Zorg & Zo volgen we ook regelmatig bijscholingen.
De verpleegkundige zorgt voor steriel materiaal zoals spuiten, naalden,…. Het verbandmateriaal ( zalven, kompressen, kleefverband,….) dient u zelf bij de apotheek te kopen.
Ja, de continuïteit van zorg is gewaarborgd, dus ook in het weekend en op feestdagen wordt zorg verleend indien nodig.
Kan je niet aanwezig zijn op het afgesproken tijdstip, verwittig ons dan zo snel mogelijk! We maken dan een nieuwe afspraak.
Bij de eerste kennismaking spreekt de Zorg & Zo verpleegkundige een tijdstip met u af dat voor beiden past. Wij proberen dat tijdstip zo goed mogelijk te respecteren. Wij vragen wel uw begrip voor eventuele vertragingen door onvoorziene omstandigheden, weersomstandigheden, e.d…
Zorg ervoor dat de identiteitskaart ALTIJD bij de hand is als wij komen. Zonder die identiteitskaart kunnen wij onze facturatie niet doen. Soms ook het doktersvoorschrift en eventueel medicatie of specifieke verbanden.